Energiebespaarlening en subsidies

Natuurlijk wil je je steentje bijdragen aan het milieu en zie je kunststof kozijnen die op hout lijken zitten. Maar als iemand meebetaalt, houd je je aanbevolen. Logisch. Wij vertellen je graag hoe je een duurzaamheidsslag slim kunt financieren met de Energiebespaarlening en subsidies.

Energiebespaarlening en subsidies

Met kunststof kozijnen inclusief isolatieglas profiteer je behalve van een prettig binnenklimaat ook van een lagere energierekening. Omdat je daardoor bijdraagt aan de vermindering van Co2-uitstoot, verstrekt de overheid een Energiebespaarlening en subsidies.

Energiesubsidiewijzer

De ISDE-subsidiepot wordt jaarlijks gevuld. Om zo veel mogelijk mensen te motiveren om energie te besparen, is de subsidiepot zeker tot 2030 gevuld. Waar de verenigingen van eigenaars (VvE) voorheen onder de ISDE viel, is er vanaf 2023 een nieuwe regeling. Warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten gaan over naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Los van deze subsidies hebben gemeentes vaak ook nog een eigen subsidiepot. Wil je weten welke lokale subsidies voor jou van toepassing zijn? Dat lees je op de Energiesubsidiewijzer.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Voor alle subsidies geldt dat je de investering eerst zelf dient voor te schieten. Heb je dit geld niet op de plank liggen? Dan is het wellicht interessant om gebruik te maken van de Energiebespaarlening van de overheid. Met de Energiebespaarlening leen je tegen een aantrekkelijke rente die je met de besparing op je energierekening maandelijks (deels) kunt terugbetalen. Je mag altijd boetevrij aflossen.

In 2023 kun je ook subsidie aanvragen als je één isolatiemaatregel hebt genomen. Deze maatregel moet je wel hebben genomen na 1 april 2022. Je krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neem je binnen 24 maanden een 2e (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Deze percentages zijn slechts een inschatting.

Vanaf 2023 heb je als woningeigenaar maar liefst 24 maanden de tijd om jouw subsidieaanvraag te doen nadat je de maatregel hebt laten uitvoeren. Dit termijn geldt alleen voor maatregelen die je vanaf 1 januari 2022 hebt genomen. Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat. Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Het kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Subsidiebedragen bij vervangen glas

Isolerend glas   Subsidie bedrag per m2 één maatregel Subsidie bedrag per m2 twee maatregelen Minimaal vereiste m2  Maximaal m2 Maximale U-waarde

(W/m2K)

HR++ glas €23,- €53,- 8 45 1,2
Kozijnpanelen €23,- 1,2
Isolerende deuren €53,- 1,5
Triple-glas (incl. isolerend kozijn U, < 1,5) €65,50 €150,- 8 45 0,7
Kozijnpanelen €115,- 0,7
Isolerende deuren €150,- 1,0

Belangrijke kenmerken:

  • Het gaat om het isoleren van de bestaande thermische schil. Het uitbreiden van de thermische schil komt niet in aanmerking voor deze subsidie
  • Bij het toepassen van een energiebesparende maatregel komt u pas in aanmerking voor subsidie als er ten minste nog één maatregel genomen wordt zoals binnen de ISDE omschreven staat. Dit kan dus één van de maatregelen zijn die buiten de isolerende categorie vallen
  • Er dient per maatregel voldaan te worden aan de minimale oppervlakte eis zoals hierboven weergegeven
  • Er dient per maatregel voldaan te worden aan de minimale isolatiegraad zoals hierboven weergegeven

Toegankelijker voor monumenten

De ISDE subsidieregeling is per 2024 toegankelijker geworden voor monumenten. Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2, maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.

Bezoek de showroom

Ook al lijken isolerende, inbraakwerende en onderhoudsarme kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien onbereikbaar, dit zijn ze meestal niet. Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze showroom aan de Korte Baan 20 in Steenwijk. En kijk wat de mogelijkheden zijn. We denken graag mee over het financiële plaatje.